Jedzenie i ideologia w PRL.

Audycja Dzień Dobry w RadioPraga.pl chwilę temu, w swoich progach gościła autorkę niezwykłej, o dosłownie słodko-gorzkim smaku książki, opowiadającej o „rynku żywności czasów PRL”. Moim gościem była Pani Monika Milewska, z którą przez prawie godzinę rozmawialiśmy o jej publikacji pt: ” Ślepa kuchnia. Jedzenie i ideologia w PRL” wspaniale wydanej przez Państwowy Instytut Wydawniczy https://piw.pl/

Naszego gościa dość obszernie przedstawia Wikipedia. https://pl.wikipedia.org/wiki/Monika_Milewska

Poniżej zapraszam do odsłuchu pierwszej części naszej rozmowy, w której to próbowaliśmy porównać problem marnowania żywności w czasach opisanych w książce i w czasach w których teraz przyszło nam jeść :),   oraz o organizowaniu swojego życia na potrzeby kolejek.

Zapraszam – Damian Sawicki

Odsłuch:

Odtwarzacz plików dźwiękowych

Udostępnij

Hajda Banda w Folkomacie. PODCAST!

15 maja w audycji Folkomat w Paśmie Radiowid w Radio Praga gościliśmy Kubę Zimończyka i Pawła Iwana z zespołu Hajda Banda. Okazją ku temu był koncert zespołu w sali

Read More »

Zakup biletów lotniczych bez ryzyka

Wiele osób kupuje bilety lotnicze nawet z kilkumiesięcznym wyprzedzeniem, ponieważ dzięki temu można skorzystać z atrakcyjnych cen. Niestety, w międzyczasie mogą wystąpić nieprzewidziane zdarzenia, takie jak śmierć bliskiej

Read More »