Jedzenie i ideologia w PRL.

Audycja Dzień Dobry w RadioPraga.pl chwilę temu, w swoich progach gościła autorkę niezwykłej, o dosłownie słodko-gorzkim smaku książki, opowiadającej o „rynku żywności czasów PRL”. Moim gościem była Pani Monika Milewska, z którą przez prawie godzinę rozmawialiśmy o jej publikacji pt: ” Ślepa kuchnia. Jedzenie i ideologia w PRL” wspaniale wydanej przez Państwowy Instytut Wydawniczy https://piw.pl/

Naszego gościa dość obszernie przedstawia Wikipedia. https://pl.wikipedia.org/wiki/Monika_Milewska

Poniżej zapraszam do odsłuchu pierwszej części naszej rozmowy, w której to próbowaliśmy porównać problem marnowania żywności w czasach opisanych w książce i w czasach w których teraz przyszło nam jeść :),   oraz o organizowaniu swojego życia na potrzeby kolejek.

Zapraszam – Damian Sawicki

Odsłuch:

Udostępnij

Historyk, Profesor Wiesław Wysocki w Radio Praga.

Wywiad z prof. Wiesławem Janem Wysockim już na radiopraga.pl!  Nasza redaktorka miała przyjemność przeprowadzić rozmowę z jednym z najwybitniejszych polskich historyków, profesorem habilitowanym Wiesławem Janem Wysockim,

Read More »

Jak podcasty kształtują współczesne radio.

Podcasty zrewolucjonizowały sposób, w jaki konsumujemy treści audio. Oferując elastyczność i różnorodność tematów, stają się coraz bardziej popularną alternatywą dla tradycyjnego radia. W dobie cyfryzacji,

Read More »

Wojciech Lada ponownie w magazynie KROK.

10 września, Armia Czerwona rozpoczyna ofensywę. Wojska 1. Frontu Białoruskiego atakują Pragę. W operacji tej biorą udział jednostki polskie: 1. Dywizja Piechoty im. Tadeusza Kościuszki,

Read More »

Wheelmageddon 2024 już za nami!

Redakcja naszego radia , wzięła udział w wyjątkowym wyścigu z przeszkodami dla osób z niepełnosprawnościami w Parku Pięciu Sióstr na warszawskiej Ochocie. Zawodnicy piątej edycji

Read More »